HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 09: Az Éhezők Viadala I. (2012)

    Skywalker91 2013.05.20. 18:24

    KATEGÓRIA: Kaland, sci-fi, akció

    Bevezető

    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer Panem állama, amely a jövendőbeli Amerikai Egyesült Államok helyén fekszik 12 körzetével. Az élet azonban pontosan olyan Panemben, mint amilyen felé a mi világunk is tart: Megosztott; óriási szakadék van a szegények és a gazdagok között. A hasonlóságok azonban itt meg is szűntek a valósággal, mivel eme mesésnek éppen nem nevezhető államot egy önkényuralmú diktátor, Snow elnök vezeti, nem is akárhogyan. Panem mind a 12 körzetéből minden évben egy 12-18 év közötti fiút és egy lányt küldenek az úgy nevezett "Éhezők Viadalára", ahol halálig tartó küzdelem után legvégül csak egyetlen győztest ünnepelnek. Az esemény egy groteszk, ám látványos valóságshow keretében zajlik, amelyet a tévében is közvetítenek.éhezők1.png

    A történet szerint az Éhezők Viadala egy emberáldozatokkal kikövezett büntetés, amelynek célja, hogy Panem népe ne lázadhasson fel újra a kormány ellen. Ahogy azonban lenni szokott az ilyen alkotásokban, mindig vannak forradalmi szimbólumok, vezetők, amik és akik fordíthatnak a sors menetén. Következzék hát a Fecsegőposzáta, Katniss Everdeen története.

    Cselekmény

    Az erdőkkel teli 12. körzet mélyén él Katniss Everdeen anyjával és húgával. Hősünk a mindennapi megélhetéshez elengedhetetlen vadászat során Gale barátjával beszélget az ez évi Éhezők Viadaláról, nem is sejtve, hogy hamarosan nem csak egy buta műsor lesz számára az esemény, hanem az életét jelentő küzdelem. Katniss húga ugyanis bekerül a kisorsolt gyerekek közé, és szerető nővér lévén Everdeen kisasszony ezt nem hagyja: maga jelentkezik hát húga helyett résztvevőnek.

    Meglepően gyors búcsúzkodás után Katniss a Kapitóliumba tart a körzetből kiválasztott fiú partnerével, Peeta Mellarkkal, aki - mint később kiderül - régóta szerelmes Katnissbe. Ez azonban egyelőre a legkisebb problémája a fiúnak, mivel először is nem ártana megtanulni, hogyan éljék túl az Arénát. Felkészítő "mesterük" is akad, az iszákos Haymitch személyében, aki konkrétan a fejükhöz vágja, hogy kis idő múlva már halottak lesznek.

    Enyhe viták, és pár, Haymitch kijózanítására tett kísérlet után megtudhatjuk, hogyan is zajlik a "Való Világ" véresebb verziója, szerencsére azonban Stohl Buci nélkül. Akad azonban helyette más műsorvezető, Caesar Flickerman, aki bemutatja majd a 24 verenyzőt a közönségnek.

    Mindezek előtt azonban hőseink megérkeznek a csili-vili kapitóliumba, ahol mindneki nagyon gazdag, enyhén ízlésficamos, és igencsak tuskó. Már nem is emlékszem pontosan mennyi, de a szemkápráztató kinézetű és technológiával felszerelt szálláshelyek, és a bőséges vacsora után van egy kis idejük felkészülni és edzeni a versenyzőknek a nagy napra. Mindenkinek érteni kell alapvető dolgokhoz a túlélés érdekében, azonban mindegyikük kimagasló valamiben. Katniss például remek íjász, még Peeta igen erős. Tehetségük pontozásra kerül egy zsűri előtt, ami igen fontos lesz a későbbiekben. A pontok ugyanis támogatókat jelentenek, azok pedig segítséget küldhetnek az arénába, ami elengedhetetlen a túléléshez.éhezők2.jpg

    Miután lezajlott a bemutatkozás a közönségnek (Katnissnek szemkápráztató ruhát varázsolt stylistja, Cinna a különleges alkalomra) a 24 kiválasztott utolsó éjszakáját tölti a nagy nap előtt. Másnap már kis cső kinézetű liftekben juttatják be őket az Éhezők Viadalára.

    Ezután elszabadul a pokol. Ha a néző úgy gondolta, eddig valami néhol érzelmes, enyhén tinidráma szagú történetbe csöppent, ezután biztosan megváltozik a véleménye. Rendkívül jól van ugyanis keverve a látvány, a dráma, a harc és a szerelmi szál a sztoriban. A rajt után nemsokkal meg is szabadulunk 8-9 résztvevőtől, és a továbbiakban is hullanak majd a szereplők serényen. Szövetségkötések, harcok, aljas eszközök bevetése és több órányi - jól érzékeltetett - menekülés után a kiválasztottak egy kis része marad csupán meg. Különösen szomorú momentum, amikor a legfiatalabb, mindössze tizenegynéhány éves Rue-t (könyben Ruuta) gyilkolják meg. Körzete Katniss embersége láttán (virágos temetés) fellázad, ami komoly problémát jelent Snow elnöknek. Meglátja a rá leselkedő veszélyt a lány személyében, így mikor legvégül a Viadal szabályaitól eltérően fejeződik be a küzdelem, kissé haragos lesz. Megvan hát az alap a folytatásnak is.

    No és hogy mi is történik pontosan a viadalon? Részleteket nem árulok el, aki eddig még nem nézte meg a filmet, és egy kis kikapcsolódásra vágyik, egy kellemes délutánon vagy estén nyugodtan tegye meg. Megéri. A történetre így 9 pontot adok, és csak azért nem tízet, mert a Bérgyilkosok Viadala című film is hasonló koncepcióra épült, tehát láttam már ilyet.

    10/9

    Karakterek

    Katniss Everdeen: Igen szókimondó, akaratos és makacs fiatal lány, kiváló túlélési ösztönnel. Apja bányász volt, aki egy baleset során vesztette életét. Anyjával és húgával él a 12. körzetben. Ő a történet főszereplője; film végi tette miatt egy kialakuló forradalom szimbóluma lesz, és az úgy nevezett Fecsegőposzátával (génmanipulált madárfajta) azonosítják majd az emberek. Karakterét Jennifer Lawrence játssza.

    10/9éhezők3.jpg

    Peeta Mellark: A 12. körzet fiú kiválasztottja. Meglehetősen érzelmes, és remek kommunikációs készséggel rendelkezik. A Viadal során könnyen tudja magát álcázni is, továbbá igencsak erős. Szerelmes a főszereplő Katnissbe, aki azonban otthoni barátja, Gale iránt érez valamit. A sok gyilkosság és kaland mellett enyhén érezhető ez a szerelmi háromszög is, amit bizonyára sok női néző is értékelni fog. Peetát Josh Hutcherson játssza.

    10/8

    Haymitch Abernathy: Az iszákos segítőmester már egyszer megnyert egy Viadalt, most pedig az újabb ifjú jelölteket látja el jó tanácsokkal. Szabad szájú, humoros karakter, alkoholos szíve azért a helyén van. Woody Harrelson alakítja.

    10/10éhezők4.jpg

    Effie Trinket: Effie extrém kinézetű, szabálymániás nő, aki a Viadalt bonyolítja le, napjait pedig a Kapitóliumban tengeti. Tipikusan semleges szereplő, elfogadja a világot olyannak, amilyen, nem áll sem a későbbi lázadók oldalára, sem pedig Snow elnök kegyetlenségét nem pártolja. Irritáló; Elizabeth Banks játssza.

    10/7

    Snow elnök: A történet főgonosza, zsarnok, kifacsart, groteszk, számító és kegyetlen gondolkodásmóddal. Donald Sutherland igen jól alakítja a csendes pszichopatát. Bravó!

    10/10

    Gale Hawthorne, Primrose Everdeen: Leginkább a következő részekben lesznek kiemelkedő fontosságú karakterek. Érdemes megemlíteni Rue karakterét, aki egy jószívű szerepét játssza a történetben, sajnos később megölik.

    Helyszín

    12. körzet: Kellemes erdős táj, falusi környezet. Ezen a körzeten nem látszik a technológia jelenléte, talán nem is nagyon van ilyesmire pénzük az embereknek. Mégis élettel teli körzet, ahol azonban a mindennapi megélhetés is gondot okoz.

    Kapitólium: Pompázatos és túldíszített helyszínek összessége. Leginkább az ókori Rómát tükrözi, ha valamihez hasonlítani kellene, persze átültetve a harmadik évezredre. Itt mindenki pazarló és jómódú életmódot folytat.

    Aréna: Az Éhezők Viadalának színhelye. Számítógépes vezérlésű terep, ahol átprogramozással bármit szimulálni lehet, akár új teremtmények is készíthetők és valódivá tehetők. Egy óriási kupola alatt vannak a játékosok, és addig nem hagyható el a helyszín, amíg valaki meg nem nyeri a Viadalt. Ezt pedig csak egyetlen ember élheti túl.

    Összességében nem valami változatosak a helyek, azonban az Arána nagyon szépen be lett mutatva és meg lett valósítva. A zene szintén nagyon rendben volt, kedvencem az "Abraham's Daughter nevű szám, ami a film végén csendül fel.

    10/8

    Ideológia, filozófia

    A történet alapjában véve egy disztópia, megfűszerezve kis romantikával és sok erőszakkal, meg megannyi kalanddal. A szereplők szerethetőek, a történet középpontjában egy forradalom születése és kibontakozása áll, mindezt 4 filmben kapja meg a kedves néző. Az első rész leginkább a világ bemutatására szolgál és a szereplők is elfoglalják álláspontjuk ebben a részben. Nekem kissé hiányzott azonban a részletesebb háttértörténet. Mi a helyzet a világ többi részével, mi történt régen, hogyan alakult ki Panem állama, amely Rómára emlékezteti az embert (kenyeret és cirkuszt a népnek)? Érdekesség, hogy a "Panem" éppen kenyeret jelent a latin mondás alapján - Panem et circenses.éhezők5.jpg

    Lebilincselő szellemi motívumokkal és társadalmi problémákkal foglalkozik az Éhezők Viadala, bár több kérdéskör is felmerül, amire sajnos egyáltalán nem kapunk választ. Semmi sem tökéletes, de a Hunger Games legalább szórakoztató.

    10/9 

    Összegzés

    Noha nekem kissé aránytalan az arénás és az aréna előtti rész időtartamának aránya, jó minőségű filmalkotást kapunk az Éhezők Viadalával. A Susan Collins által írt Éhezők Viadala trilógia nagy sikert aratott az USA-ban, és a filmadaptáció is hasonlóan jól szerepelt. A mozifilmnek talán hátránya, hogy szinte pontosan követi az eseményeket, mintegy robotmunka, túl sok negatívumot még így sem lehet találni. Nem mintha keresné az ember, hiszen azt kapja, amire számít: kellemes, akciódús, néhol drámai szórakozást. Várjuk a folytatást, ami 2013 novemberében érkezik a második könyv története alapján. Hibák vannak, de így is kimagasló pontszámot érdemel:

    10/9

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr135206130

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása