HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 02: Eurotúra (2004)

    Skywalker91 2012.08.02. 21:44

    KATEGÓRIA: Vígjáték

    Bevezető

    Egyik személyes kedvencem ez a vígjáték. Amolyan hangulatos utazgatós film, amelyben a szereplők (akik amerikaiak) bejárják Európa nagyobb országait és vicces formában mutatják be/gúnyolják ki azok jellegzetességeit. Nem a legkiemelkedőbb alkotás a műfajban, de sok kellemes percet szerezhet azoknak, akik nem veszik túl komolyan az egész filmkészítést és hurrogják le rögtön ilyenekkel, hogy "ez is csak egy újabb szánalmas próbálkozás az amcsik részéről" és hasonlókkal. Főleg, mert ez egyébként is egy koprodukciós alkotás; a film maga az amerikaiak és csehek összefogásának gyümölcse. Ez persze huszadrangú kérdés, a lényeg hogy szórakoztató, és egy vígjátéknak ez a dolga.

    Cselekmény

    A főszereplő Scott Thomast éppen az érettségi bankett előtt dobja barátnője, Fiona (őt a Smallville című sorozatból is ismert elbűbövő Kristin Kreuk alakítja ;) ) így bánatában leissza magát, és akaratlanul megbántja német levelezőpartnerét, Miekét, akit sokáig fiúnak hisz a neve miatt. Hogy hibáját korrigálja, barátja, Cooper Harris unszolására belevág egy több ország meglátogatását jelentő nyaralásba, hogy végül a német lány bocsánatát kérje.Euro-Trip-michelle-trachtenberg-197129_780_422.jpg

    Az úticél eredetileg Németország, de Cooper kalandos természete miatt az út Nagy-Britannián, Franciaországon és Hollandián keresztül vezet, nem is beszélve az előre nem tervezett kitérőjükről Kelet-Európába. Párizsban még kiegészül a duó Jamievel és Jennyvel, akik szintén Thomas jóbarátai. Innentől kezdve nincs megállás, röhejesebbnél röhejesebb helyzetekbe kerülnek, elég csak megemlíteni a kínos vonatutakat, az összeakaszkodást a Manchester szurkolótáborral, a strandon szerzett nem éppen kellemes tapasztalatokat és persze a Vander-szexklubbot.vlcsnap119372.jpg

    Hogy, hogy nem, de végül a csapat megérkezik Mieke házához, aki - mint kiderült - elutazott a nyáron Rómába. Az utazás tehát nem ér véget, még a Vatikánon is át kell gázolni, hogy célba érjen a bocsánatkérés és a szerelmi vallomás. A pozitív végkifejlet garantált, lévén hogy - ha néhol bugyutácska is- de vígjátékról van szó.

    10/8

    Karakterek

    Scott Thomas: Egy minden tekintetben átlagos tinédzser. A film főszereplőjeként megállja a helyét, ha nem is kiemelkedő, de bőven a jó kategóriába esik.eurotripscreen3.jpg

    10/7

    Cooper Harris: A film húzókaraktere; folyamatos hülyéskedésével, ötletes beszólásaival abszolút szerethető és nevetséges szereplő. A színész arcjátéka is kivételesen poénos a kínos szituációkban; ezt azért is említem meg, mert rengeteget dob nemcsak Cooper karakterén, hanem az egész filmen is.

    10/9

    Fiona: Egy meglehetősen csinos, pörgős, laza természetű lány, aki vélhetőleg úgy váltogatja a pasijait, mint más a ruháit. Scott barátnőjét alakítja, akit a film elején lapátra is tesz egy rocker srácért. Jó mellékszereplő, nem különösebben kiemelkedő, de nincs is nagyon lehetősége a kiemelkedésre a szerep rövidségét tekintve. 8 pontot ér nálam Fiona, plusz egy pontot köszönhet a színésznő szépségének, aki megeleveníti őt. :)

    10/8

    Jamie: Ő az okostojás filmben. Fényképezőgépe az elmaradhatatlan kelléke, tudálékossága nekem kicsit műnek mondható, de hát ilyen is kell a filmbe, egye fene.

    10/6

    Jenny: Jamie testvére, jókedvű, vidám lány. Sokkal rugalmasabb karakter, mint Jamie. Szerethető, laza, átlagos. Persze a szereplők és kalandjaik együtt adják meg a film jó hangulatát, pont ezért nehéz is külön szedni őket tulajdonságaik alapján.

    10/7

    Mieke és családja: A lány, akitől Scott bocsánatot szeretne kérni. Ő sem sokat szerepel, de hozza a karakter az elvárt szintet. Kitérnék viszont a lány kisöccsére, akinek van egy igen vicces szerepe a film háromnegyede felé :)

    10/7

    Helyszínek

    USA, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Hollandia, Szlovákia, Franciaország

    Mindegyik helyszínnek megvan a maga különlegessége, a hozzájuk köthető nevetséges szituációkat pedig egyhamar nem felejti el az ember. Némely ország jellegzetességét, helyzetét keményen csúfolja ugyan a film, de pont ezért is lesz vicces az egész. Kéretik nem komolyan venni :)

    A film zenéje kellemes, pörgős; érdemes odafigyelni a "Scotty Doesn't Know" című slágerre, ami Scott kikosarazására íródott, és - mint később kiderül - már a discóban is játsszák. :)

    10/9

    Ideológia, filozófia

    Nagyon mély filozófiai tartalomról nehezen beszélhetünk, lévén, hogy vígjátékról van szó. Amit mindenképpen érdemes mégis megemlíteni, hogy a film célja, hogy egy kellemes másfél órát kínáljon nekünk, kulturális sajátosságok parodizálását és szarkasztikus szociális szituációkat mutatva be. Hű, ez micsoda mondat volt :D Olvassátok át még egyszer, van értelme!eurotripscreen2.jpg

    10/4

    Összegzés

    Nagyszerű alkotás a maga műfajában; persze csak egy valamire jó, méghozzá szórakoztatásra. Kell ennél több, ha egy vígjátékról van szó? Mindenkinek ajánlom aki egy délutáni lazításra, vagy egy esti filmnézésre vágyik.

    10/9

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr784692723

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása