HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 03: Triangle (A Bermuda-háromszög) (2009)

    Skywalker91 2012.08.03. 22:19

    KATEGÓRIA: Sci-fi, horror

    Bevezető

    Ez az első olyan alkotás, amibe kétszer fogtam bele, mire megnéztem, és a végén felismertem: ez az egyik legjobb film, amit valaha láttam! Elsőre ugyanis elment az internetem... és mire visszajött, már kedvet kaptam valami más filmhez, így az első 5 percet láttam csak a Triangle-ből. Pár napra rá aztán rászántam magam, hogy megnézzem, amibe belekezdtem a múltkor. Mint utólag kiderült, nagyon jó döntés volt.

    Cselekmény

    A film igencsak átlagosan kezdődik. Tipikus amerikai családi ház, tipikus kertecskével, aggódó, szerető, de kissé ideges anyukával, aki már nem bírja gyermeke nyavalygását (később kiderül, miért is nem olyan toleráns, mint amilyennek egy átlagos anyukának lennie kellene) és elvágyik kicsit szórakozni, lazítani. A szórakozásra pedig kiváló alkalom nyílik, mivel a főszereplő Jesst a barátai hajókázásra invitálják. Erre a kirándulásra nem is lehet nemet mondani, Jess se teszi. Bár elég mélabúsan, szinte már depressziósan, de felszáll a kishajóra, és megpróbálja élvezni a kikapcsolódást, amit a barátai és maga a vízen való ringatózás élménye nyújt.Triangle3.jpg

    A vakációnak azonban hamar vége szakad, mivel hatalmas vihar közeleg feléjük, lévén hogy Bermuda-háromszöges filmről beszélünk. Kellemes meglepetést jelent azonban, hogy a Bermuda-háromszög témája (ami gyakran egyenlő a kísértethajók történeteivel és a "szellemek gyilkolásszák az embereinket" mentalitással) ezúttal csak sokadrangú ténnyé halványul. Így azonban helyet kap valami más, valami sokkal izgalmasabb téma, ami - bár pár filmben már feldolgozták - rengeteg lehetőséget rejt magában. Ezek a lehetőségek ugyan nincsenek maradéktalanul kihasználva a filmben, na de maradjunk a témánál.

    A vihar elvonultával kis csapatunk (Jess és baráti köre) nemsokára megpillantanak egy nagy hajót. Valakit meglátnak a fedélzeten, és nagy ordibálásba kezdenek, hiszen a hajójuk tönkrement a vihar alatt, vagyis jobb híján nincs választásuk. Időközben befut egy segélyhívás is, amivel nem tudnak mit kezdeni, bár vélhetően a hajóról jön. Mindenesetre ez óvatosságra inti őket, de ennek ellenére is fontos lenne feljutni a hajóra, legalább segítséget kérni a kapitánytól.screen_image_143449.jpg

    A hajó azonban teljesen üresnek bizonyul. Új, szinte kifogástalan állapotban van, valami mégsem stimmel vele. Ezt Jess is így látja, és egyre inkább az a fura megérzése támad, mintha már járt volna itt.

    Ezután beindulnak az események; megtámadja őket egy lelketlen gyilkos, Jess épphogy megmenekül. Üldözőbe veszi az ismeretlent, majd a vízbe kényszeríti ellenfelét, habár furcsa érzés lesz úrrá rajta, miközben a másikkal dacol. Kisvártatva nagyon érdekes dolog történik, és Jess a hajó tatján állva megpillantja saját magukat a távolban, amint megérkeznek a Triangle nevezetű kishajóval...

    A történet ezután pörög fel igazán. Adottak a szereplők, adott a helyszín, a cselekmény azonban kisebb eltérésekkel ismétlődik, és azonos időben egymásba gubancolódik, mint ahogy az időhurkokkal és időutazással foglalkozó sci-fi filmekben már láthattunk rá példát. A Triangle valahogy a kettőt keveri, méghozzá igen jól teszi mindezt. A sztori magja tehát nem teljesen eredeti, de ez nem is számít a nézőnek, hiszen abszolút magával ragadó a végeredmény. Jess célja mindössze kijutni a hajóról, amivel egyértelműen nem stimmel valami. Vajon sikerül neki?triangle4.jpeg

    Ha nagyon korrekt akarok lenni, meg kell említenem, a befejezés lehetett volna szellemesebb, jobban átgondolt, hiszen az egész szituációra, amit előidézett a film, józan paraszti ésszel könnyen találni megoldást, ettől eltekintve azonban pazar alkotás. Ez a másfél óra igaz, nem a szereplőkről szól, kimondottan csak Jess karakterét ismerhetjük meg, az érzéseit, a küzdelmeit, a többiek mindössze mellékszereplőknek mondhatók. A film erőssége mégis maga az ötlet, a helyzetek és a feszültség fokozása, amely - valljuk be - mesterien sikerült.

    10/10

    Karakterek

    Jess: A főszereplő. Minden hibájával, erényével. Egy lehetetlen szituációban próbál helytállni, hogy szeretett kisfiához hazajuthasson. Kreatív, kitartó, de idővel úrrá lesz rajta a félelem és a kétségbeesés. Már képes mindenre, csak viszontláthassa kisfiát. Érzelmes, mégis harcias karakter, a színésznő kiválóan megbirkózott a szereppel.

    10/10

    A baráti társaság: Rájuk nem érdemes különösebben szót pazarolni, megfelelnek a filmben elvárt szerepekhez, igaz, én kreatívabb, élettel telibb szereplőket is el tudtam volna képzelni, akiknek sorsuk, céljuk van. De hát minden nem lehet fenékig tejfel. A remek sztori miatt kiegyezünk az eredménnyel.

    10/5

    Helyszínek

    Triangle hajó: Jess és barátai hajója. Ezzel indulnak kirándulni a kikapcsolódás reményében. Átlagos vitorlás.

    Aiolosz hajó: A film nagy része ezen a kísértethajón játszódik. Na jó, talán a kísértethajó kissé erős kifejezés, ebben a filmben ugyanis semmi kísérteties nincs az Aiolosz fedélzetén; a misztikumot a cselekmény adja meg. Remek díszlet, hihető vizuális környezet a Triangle történetéhez.1245_10_screenshot.png

    USA: A film egy kis része természetesen Amerikában játszódik, Jess házában.

    A filmzenére különösebben nem figyeltem oda, de ha nem odaillő zenéket hallottam volna, bizonyára az élmény sem lett volna akkora. Nem kiemelkedő, mégis hatásos. A helyszínek és a zene tehát összességében bőven megfelel.

    10/6

    Ideológia, filozófia

    A történet a görög Sziszüphosz mitológiai alakját és sorsát veszi alapul, átültetve a legendát a mai világba. Sziszüphosz az a személy, akinek büntetésből élete végéig egy sziklát kellett felgörgetnie egy dombon, de mire felért a tetejére a dombnak, elfáradt, a sziklatömb legurult, és kezdhette elölről az egészet. Remek ötlet, igényes kivitelezéssel. Kevés ilyen ötletes film van manapság, amely ilyen jól ötvözi a mitológiát a mai korabeli valósággal, elismerésem.

    10/10

    Összegzés

    Maradandó élményeket hagyott bennem ez a film. Kiváló sci-fi, néhol horrorisztikus elemekkel, de aki látott már néhány Helyszínelők epizódot, annak is meleg szívvel ajánlom, mert nem olyan erős, mint egy hagyományos horror. Engem megvettek, annak ellenére is, hogy az alkotás bőven nem hibátlan, és - mondjuk ki - nem is eredeti. Viszont izgalmas, megfogja az embert és remek szórakozást biztosít. Bravó!

    10/8

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr884694710

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása