HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 07: Doom (2005)

    Skywalker91 2013.02.07. 16:38

    KATEGÓRIA: Horror, akció

    Bevezető

    A Doom egy vitatott sikerességű, bukott mozis alkotás, amely ennek ellenére nem sikerült olyan rosszul, mint amennyire lehúzta a média és a kritikusok. Tény, hogy szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle, de végül élvezhető alkotás lett, akcióval, szörnyekkel, zombikkal és egy rakás kemény-legénnyel. Dwayne "The Rock" Johnson főszereplésével Andrzej Bartkowiak rendezte.

    Cselekmény

    A 2030-as években járunk, és a Mars kutatóbázisán, az Egyesült Világűr Vállalat (UAC) létesítményében valami nagyon balul sült el. Életbe léptették az 5-ös szintű karantént, és az ott dolgozó civil személyzet riasztotta a Gyorsreagálású Harci Osztagot, méghozzá azzal a feladattal, hogy zárják le az intézményt, likvidálják az esetleges ellenséges erőket, és mentsék ki a UAC kutatási adatait. (A UAC régészeti, genetikai kutatásokat végez, emellett fegyverfejlesztésekkel is foglalkozik.)

    Sarge őrmester - megkapván a feladatot - összeszedi ütőképes csapatát és a nevadai sivatagba utaznak, ahol egy ősi kultúra hihetetlen fejlettségű "teleport-kapuja" található. Ez az úgynevezett "Bárka" képes másodpercek alatti közvetlen anyag-energia átvitelre a Föld és a Mars közt, avagy egyszerűbben: képes elteleportálni a személyt a kijelölt célhelyre.doom1.jpg

    Sarge és csapata nemsokkal később tehát már az Odluvai bázison találja magát, a UAC előcsarnokában. Az osztaghoz (Sarge, John Grimm, Duke, Pusztító, Öcsi, Mac) csatlakozik John testvére, Samantha, aki régészeti kutatóként dolgozik a Vállalatnál. Belépvén a lentebb fekvő területekre, Sarge-ék egyre több különös jelenséggel és kiszámíthatatlan támadásokkal szembesülnek, így hamar leredukálódnak pár főre. Több egységre oszlanak: amíg a doktornő az adatok lementésével, és az "elzombisodott" munkatársai elemzésével foglalatoskodik, addig a többiek a folyosókat, laborokat és a csatornákat járják. Van itt minden ami kell: Kapunk egy gyilkosságot a kanálisban, börtöncellában, de még a WC-n is. Az ötletekkel tehát nincs probléma, elég sokszínű a film ilyen téren; mindeközben igyekszik olyan technológiák sorát is felmutatni, (nano-fal, fejlett fegyver) amely emlékeztet minket, hogy bőven nem a kétezres évek elején járunk.

    A probléma nekem az alapkoncepcióval, és a végkifejlettel van. Ha úgy nézzük, ez a két dolog adott, akkor el kell ismernem: nagyon szép munkát végeztek a mozival. Na de miért kell mindenáron (a játékból már ismert "pokolból jönnek a szörnyek"-sztorit) felcserélni, és beleerőltetni egy "jujj, nagyon rosszul sült el az illegális, emberekkel való genetikai kísérletezés"-történetbe? Ugyanis ezt a magyarázatot kapjuk a film háromnegyede felé, amikor már egyre inkább látszik, mi fog kisülni az egészből. Így az egész olyan... mű dolog lett nekem, aki már ismeri az eredeti történetet. Értem én, hogy meg kellett indokolni mitől lettek zombik a civilek, mégis furcsa lesz kissé az egész. Ez persze csupán egy látásmód, ha ettől eltekintünk a színészek játékával nincsen bajom, sőt, színes a társaság, leköt a film.doom2.jpg

    Ismét felvéve a történet fonalát, Samantha elmondja Johnnak, hogy a kikísérletezett vírustól az alanyok egy kis része szuperember lesz, a maradék többség azonban őrjöngő gyilkos, akikkel végül végez a szer. Közben a vírus már átjutott a földi bázisra is, ahol Sarge végzi a tisztogatást. John persze ezt nem hagyja szó nélkül, hiszen az előbbiek alapján lehetnek túlélők, akik nem válnak zombikká.

    Egy dolog van tehát hátra, mikor már csak a három főszereplő marad: kijuttatni a tesót a bázisról, és megállítani Sarge őrmestert. Ja, ez már kettő.

    A film vége felé haladva kapunk egy igen egyedi és jópofa jelenetsort, ami pozitív irányba viszi az ember kíváncsiságát, hogy végignézze az alkotást: egy olyan 4-5 percig John szemével láthatjuk a szörny-gyilkolászást, mintha csak játszanánk. Ez tényleg jó ötlet volt, és a kivitelezés is hasonlóan sikerült. Persze a film végkimenetele már kitalálható, a Doom mégis olyan horror lett, ami jócskán tartogat dumát, és persze hentelést, de teszi ezt mindúgy, hogy közben azért az élvezhetőségi ráta nem csökken a kritikus érték alá.

    10/7

    Karakterek

    Sarge Őrmester: Vérbeli katona, hidegvérű gyilkos, aki gátlástalan, ha célja eléréséről és a parancsok teljesítéséről van szó. Dwayne Johnson, vagyis a "Szikla" jól megformálja a kopasz kemény legényt. Megnézném harcolni Bruce Willisszel, Win Diesellel és Schwarzeneggerrel egy filmben. Oltári a pali.

    10/10

    John Grimm: Karl Urban alakítja az érzelmes katonát, aki egy tudós családban nevelkedett fel testvérével. Tiszta szívű, és végül ezért menti meg az életét a vírus, amely szuper-emberré teszi. Közkedvelt karakter a csapatban is.

    10/9

    Samantha Grimm: A régészeti kutatócsoport doktornője és egyben John testvére. Csinos, határozott és okos nőt alakít, valójában sok mást nem is tudunk meg róla, de ez a kevés még így is több, mint a többi karakter esetében. Rosamund Pike alakítja őt, aki már több híres alkotásban is tiszteletét tette (James Bond: Halj meg máskor, Hasonmás, Büszkeség és balítélet, Johnny English újratöltve stb.)

    10/9doom3.jpg

    Portman: Egy igazi beteg, őrült veterán, aki élvezi a lövöldözést és kissé szociopata is. Richard Brake játssza őt.

    10/7

    Duke és Pusztító: A két laza néger csávó a csapatban, a legtöbb jó dumát ők nyomják el a filmben. Habár róluk se tudunk meg túl sokat, ez nem is feltétlen baj, egy idő után úgyis... abbahagyják a szereplést.

    10/8

    Öcsi: Na, ő nem tudom minek került bele a filmbe, azon kívül hogy szerencsétlenkedik, a karakterének nem sok értelme van. Lehetséges, hogy kellett még egy amatőr katona is a csapatba, hogy eggyel több áldozat legyen. Nem a színész hibája, de jelentéktelensége miatt kihagyhatták volna a forgatókönyvből.

    10/4

    Helyszínek

    Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami a film egyik nagy gyengeségét jelenti. Zombikkal teli folyosókon, laborokon és sötét kanálison kívül ugyanis nem sok más színhely van a történetben.

    Nevadai bázis: Az itt felfedezett "Bárka" köré épített létesítmény teszi lehetővé a Marsra történő azonnali utazást. Nekem nagyon hasonlított a marsi bázishoz, valószínű hogy a film sikerét inkább a történetre és a szereplőkre alapozták (azzal mondjuk többé kevésbé meg is vagyok elégedve) semmint a látványos helyszínekre. Pedig lássuk be, ha ragaszkodnak az eredeti sztorihoz a kedves forgatókönyvírók, a Poklot igen szépen meg lehetett volna jeleníteni.

    UAC - Egyesült Világűr Vállalat: A film 90%-a itt játszódik, végeláthatatlan folyosók, egymásba nyíló termek és laborok alkotják. Hát, sok mást nem is lehet róla írni; megjegyzem, ha már a poklot nem is, legalább a Marsból mutathattak volna többet is annál a 3-4 képkockánál amit beleraktak a filmbe.

    Zene: A hangok és a zene rendben voltak, általában mondjuk ez szokott a legkisebb gond lenni a filmekkel, hát itt sem ez a hiba. Kifejezetten rockos, pörgős alapot kapott a Doom.

    10/5

    Ideológia, filozófia

    Hát, nem sok mondanivalóval rendelkezik a film, de nem is erre készült, hanem szórakoztatásra. Itt nem fogok tudni sok pontszámot adni, lehet inkább nem is adok mivel nincs értelme. Az általam kialakított összképet azonban ez nem fogja befolyásolni, mivel ennél a filmnél nem egy elgondolkodtató drámát vár az ember, hanem egy pörgős, szórakoztató és látványos akcióhorrort.

    *Összehasonlítás a játékkal*

    Úgy éreztem, ezt muszáj beleírnom a kritikába mintegy kiegészítésképpen, mivel jómagam is azoknak a táborát gyarapítom, akik a nagy sikerű Doom nevű FPS játékon nőttek fel.

    A játékban felvonultatott különböző szörny és fegyverarzenált nem lehet kihagyás nélkül megjelentetni egy filmben, ez természetes, hiszen az a szórakoztatás kárára menne. Továbbá azért is nehéz játékból filmet készíteni, mivel két órába kéne belesűríteni tengernyi információt, amiknek így is csak egy kisebb szeletét lehetséges beletenni a mozifeldolgozásba. A probléma ott van, hogy már azt alapsztorit is rendesen átváltoztatták, amit valószínűleg sok rajongó nem nézett jó szemmel (talán ezért bukott akkorát?).

    Bár egy-két motívum vagy utalás ténylegesen érezteti velünk a Doom 1 és 2 játék hangulatát (BFG fegyver, bár az is más színűt tüzel, mint a játékban; UAC logó stb.) már ott nagy különbség mutatkozik, hogy a fenevadak és az élőhalottak genetikai mutáció végeredményei, és nem pedig egy pokolba nyitott átjáróból kiszabaduló lények. Ha legalább az alapokat nem vágták volna kukába, talán más lett volna a film fogadtatása is. Különösen hiányzott az Imp nevű démon, amely vörös plazmagömböket tud felénk dobálni; ennek hiányában igencsak szegényesek a játékra való utalások. (A Doom 3. részéhez hasonló képi világgal rendelkezik azonban az a pár szörnyeteg, amely végül belekerült a végső változatba.)doom4.jpg

    Másik oldalról viszont, aki nem szerette, vagy ismerte a játékot, kevésbé előítéletesen nézheti meg a Doom játékadaptációból készült mozit, és talán sokkal jobban elnyeri majd a tetszését, mint azoknak, akik a '90-es évek elején örömmel hentelték le a csúnyaságokat (vagy hentelik még néha most is?)

    Összegzés

    A Doom egyik oldalról nagy csalódás, másik oldalról viszont egy élvezhető akcióhorror, amit egyszer-kétszer szívesen megnéz az ember. Többet ki lehetett volna hozni belőle az igaz, de a szereplőknek hála jó irányba billen a dolog, ami ellensúlyozza az unalmas helyszíneket, és az eredeti történet hiányát. Egy két meglepetés is van a filmben, így hát összességében:

    10/7

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr545055682

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása