HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 04: Kegyetlen játékok (1999)

    Skywalker91 2012.08.16. 14:00

    KATEGÓRIA: Thriller, dráma, vígjáték

    Bevezető

    A Kegyetlen játékok az emberi érzelmek manipulálásáról, a kapcsolatok befolyásolásáról szóló thriller, amely ügyesen dolgozta fel az eredeti történetet, a Veszedelmes viszonyokat. Maga a film egy vígjátékban tálalt remek drámai sztori két dúsgazdag és manipulatív mostohatestvér-párról, egy becsületes és jómódú, valamint egy burokban nevelt fiatal lányról. A történet pazar, habár lényegét tekintve nem eredeti, a megvalósítás és a mai korba való átültetés ugyan hagy némi kívánni valót maga után, de a színészi játék miatt hajlandóak vagyunk szemet hunyni ezek felett. A beszédmód néhol túl laza, alpárinak is mondható (nem mintha ez zavaró lenne), de a párbeszédek igényesen lettek megírva, egy pillanatra sem fogunk unatkozni. Nézzük meg miről is van szó.

    Cselekmény

    Sebastian Valmont úri módban él mostohatestvérével, Kathryn Merteuil-lel. Mindkettejüknek elegük van a nemesi viselkedés álarcából, így fogadásokkal ütik el leginkább az idejüket. Ezek a fogadások azonban a kapcsolatok és érzelmek kijátszásáról szólnak, nem egy esetben tönkretéve más emberek lelki világát. Egy nap azonban Seabastian és Kathryn az eddigieknél is nagyobb tétre menő fogadást kötnek. A fiú kiszemelt áldozata Anette Hargroove, az új iskolaigazgató lánya, akit szeretne megdugni még iskolakezdés előtt. Ha ez sikerül, övé lesz imádott mostohatestvére egy éjszakára, ha nem, az egy '56-os Jaguar sportkocsiba kerül neki.cruel2.jpg

    A feladat azonban nem egyszerű, Sebastiannak már igen komoly negatív hírneve van, és úgy tűnik Anette-nél egyelőre esélye sincs. A fiú beveti hát minden kapcsolatát, hogy jobb színben tüntethesse fel magát.

    Mindeközben Kathryn bosszút akar állni egy srácon, aki tavaly dobta őt egy burokban nevelt fiatal, antiszociális lány, Cecile Caldwell miatt. A visszavágás lehetőségét azonban Cecile szajhává nevelésében látja meg.

    A két fő szál tehát beindul, ám Sebastian a nagy udvarlás közepette beleszeret Anette-be. Maga is próbálja ezt titkolni maga előtt egy ideig, de hiába. Kathrynt mindez láthatóan nagyon zavarja, beteges érzelmi világa és nyerési mániája egyre nagyobb bonyodalmakat okoz; s nem nézi már kin és hogyan gázol át. A végeredmény nem a boldog végkifejlet lesz, de legalább az igazságérzetünk nem szenved majd károsodást.

    10/10cruelintentions1.jpg

    Karakterek

    Sebastian Valmont: A főszereplő, Ryan Phillipe alakításában. Kezdetben ugyanolyan alattomos, mint mostohatestvére, de hajlamos változni az emberi értékek fokozatos befogadásával. Valmont apja összeházasodott Kathryn Merteuil anyjával, a fiatalok pedig a gazdagok pompázatos, de egyhangú életét élik. Ez az életmód és az elhagyatottság érzése lehet az oka beteges érzelmi játékaiknak, amelyből Sebastian végül próbál kiszállni. Fontos karakter, jól lett eljátszva a szerep.

    10/8

    Kathryn Merteuil: Lényegében egy gyönyörű szociopatáról van szó, aki célja eléréséhez bárkin átgázol. Sebastiannál ellentétben nem ismeri fel játszadozásaik veszélyét, komoly gondokat okoz. Ő a bajkeverő a történetben, és Sarah Michelle Gellar remekül formálta meg Kathrynt.

    10/9

    Anette Hargrove: Az új iskolaigazgató lánya, Sebastian fogadásának az áldozata. Kedves, intelligens és nyitott; viselkedése képes változást hozni Valmont természetében. Reese Witherspoon játssza Anette-t, meglepő hitelességgel. Kulcsfigurája a cselekménynek.

    10/9cruel5.jpg

    Cecile Caldwell: Egy konzervatív úri család kevésbé szociális természetű fiatal gyermeke, akit Kathryn bosszúja eszközeként kezel. Selma Blair jól alakítja a tudatlan, nyafogós, gyerekes tinilányt. Nagyon könnyen befolyásolható, néha idegesítő, de jóakaratú szereplő.

    10/8

    Ronald Clifford: Cecile afroamerikai zenetanára, aki érzelmeket táplál Cecile iránt. Mellékszereplő, a cselekmény szempontjából mégis fontos karakter.

    10/7

    További mellékszereplők: Blaine Tuttle - A homokos haver, Gregory McConell - Anette bizalmasa, Dr. Regina Greenbaum - A pszichiáter, Helen Rosemond - Cecile anyja.

    Helyszínek

    A kegyetlen játékok tipikusan az a film, ahol a helyszín számít a legkevesebbet, mivel az alkotás erőssége a karakterek személyiségének bemutatása, és a sztori maga. Mindazonáltal a történet javarészt a Valmont kastélyban játszódik; van itt medence, 200 hektáros udvar, hosszú folyosók rengeteg szobával, csicsás bútorok és még sorolhatnánk. A díszlet egyértelműen a milliomosok világát festi le. Néhány jelenetet forgattak persze máshol is (idősek otthona, iskola) de nem túlságosan érdekfeszítő helyszínek; hozzáteszem persze, nem is ez érdekel minket a Kegyetlen játékokban.

    A filmzene kellemesen pörgős, néhol lassúbb, mindig illik a film hangulatához. Két számot emelnék ki, méghozzá a kezdőzenét, a Placebo-tól az Every me and every you-t és az utolsó dalt, a The Verve zenekar Bittersweet Sympony-ját. Ezt a kettőt külön is megjegyeztem; tetszetős.

    10/6

    Ideológia, filozófia

    A mű ármánykodást, érzelmi manipulációt és azt az örökös kérdést veszi alapul, meddig megy el az ember céljai elérésében. Mindezeket a kérdéseket tabuk nélkül mutatja be, fűszerezve az egészet egy kis pikáns humorral. Alapvetően emberi kapcsolatok kialakításáról, szerelemről, szexualitásról és nemesi életmód előnyeinek és hátrányainak bemutatásáról szól a film.

    10/9cruel6.jpg

    (Itt még megemlíteném, hogy készült második és harmadik része is a filmnek, az eredeti történetre alapozva a cselekményt, amik már messze nem sikerültek olyan jól mint ez az első rész. A második kifejezetten béna lett, a harmadik egészen nézhető, de az elsőnek a nyomába sem ér egyik sem.)

    Összegzés

    Kitűnő ötlet, jó szereposztás, nagyszerű karakterek. Nem hibátlan a film, néhol feltűnik a cselekményben az irrealitás. A hangulat kellemes, pikáns, majd egyre izgalmasabb lesz a film folyamán. Kiváló szórakozás, aki egy szociális kapcsolatokra kiélezett thrillerre vágyik.

    10/9


    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr744694842

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása