HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 01: Star Wars I. - Baljós Árnyak (1999)

    Skywalker91 2012.06.07. 16:16

    KATEGÓRIA: Sci-fi, Fantasy, Kaland

    Bevezető

    A Star Wars-sorozat gyerekkorom nagy kedvence, és még mindmáig szeretem. A széria részei mára kultuszfilmekké váltak, mint ahogy maga az egész Csillagok Háborúja-univerzum, amelyben a magas színvonalú történeten, a karaktereken, a cselekményen és a sokszínű helyszíneken kívül mély filozófiai tartalom is megjelenik.Vegyük hát górcső alá az első részt több szempontból is.

    Cselekmény

    Az első epizód cselekménye egy emberöltővel az eredeti trilógia előtt kezdődik, még a Birodalom kora előtt. A történet szerint a Köztársaság követeket küld a Kereskedelmi Flottára tárgyalni, méghozzá két Jedi lovag személyében. Qui-Gonn Jinn mester megfontolt, nagy tudású, de kissé önfejű; tanítványa Obi-Wann Kenobi pedig szintén kimagasló képességű Jedi lovag, és jó úton halad, hogy egyszer felérjen mentorához. Ők ketten várják a Kereskedelmi flotta fejét a hajó tárgyalótermébe egy tisztes megállapodás céljából, ami a közelben lévő Naboo bolygót és annak népét érinti. A tárgyalásra azonban nem kerül sor, mivel a kereskedelmiek - mint az nemsokára kiderül - lepaktáltak a "SW-univerzum gonoszaival" a Sith lovagokkal. Akinek volt már dolga Star Wars filmmel vagy könyvvel, az bizonyára sejti, hogy a sithek viszont nem nézik ölbe tett kézzel, ha keresztbe akarják húzni a számításaikat, így parancsba adják, hogy öljék meg két Jedi lovagunkat.

    A két Jedi azonban még idejében megszökik egy harci robotokat szállító hajón a Naboo bolygóra, hogy tájékoztassák a királynőt, Amidalát a közelgő invázióról. Útjuk során menekülniük kell a bolygót leigázó robothadsereg elől; ebben egy helybéli, ügyetlen, de jószívű bennszülött, Jar-Jar Binks lesz a segítségükre. Jar- Jar népe, a Gunganek egy tengeralattjáróhoz hasonlatos járművel nyújtanak segítséget, hogy hőseink mihamarabb kiszabadíthassák a már - feltételezhetően - fogságban lévő királynőt.

    Amidala megszöktetése egy sérült űrhajóba és jó adag fejfájásba kerül, ugyanis meghibásodott hiperhajtóművel nem lehet eljutni Coruscantba, a Köztársaság szívébe, hogy Naboo királynője a szenátus segítségét kérhesse népe megmentéséhez. Így hát egy félreeső, Tatooine nevű sivatagos bolygón kell alkatrészt szerezniük és megjavítaniuk a hajót. Természetesen ez sem lesz olyan egyszerű; a planétán ugyanis csak versenyfogadások segítségével nyerhető el a hiányzó T-14-es hiperhajtómű. Hogy küldetésük mégse valljon kudarcot, elfogadják egy helybéli fiúcska, Anakin Skywalker segítségét.

    A fiúban Qui-Gonn szerint megvan az Erő, és szentül hiszi, hogy egyensúlyt hoz majd a világra. Akárhogy is, a fiú tehetséges versenyzőnek bizonyul, aki miatt a Jedik és a kétségbeesett királynő folytathatják utuk Coruscantba. Még az indulás előtt felbukkan azonban egy sith lovag, akit a királynő elfogására küldtek. Felmerül a kérdés, ki ez a titokzatos harcos? Hogyan talált rájuk?Jar-Jar-Binks-Poster-Card-C10227315.jpeg

    A cselekmény felpörög, egyre több kérdés merül fel, majd a királynő Coruscantban ráeszmél, hogy népe elpusztul a Köztársaság gyors segítsége nélkül. A szenátus azonban nagyon lassú, esélytelennek tűnik a pozitív végkifejlet ezt a szálat követve. A királynő dönt: visszamegy és harcol a szabadságukért.

    A jedi tanács mindeközben az ifjú Skywalkert vizsgáztatja, hogy alkalmas-e arra, hogy jedinek tanulhasson. A vélemények megoszlanak, van azonban egy égetőbb kérdés: ki kell deríteni a titokzatos sith harcos kilétét, továbbá megvédeni az önfejű királynőt, aki visszatér a Naboora.kenobi_main.jpg

    Ezen pont után 4 felé szakad a cselekmény: egyik szál mutatja be a Gunganek és a robotok harcát, a másikon a lázadók a királynő vezetésével sakkot akarnak adni a Kereskedelmi Szövetség vezérének, a harmadikon az ifjú Anakin harcol a világűrben a csatahajók és a robotvezérlő űrhajó ellen, az utolsó szálon pedig egy látványos fénykardpárbajt kapunk a két jedivel és a titokzatos sith harcossal.

    Látványos sci-firől van szó, aminek nem kell szégyenkezni a cselekménye miatt sem. A vége kifejezetten pörgős, igényesen megírt történetszálakkal. Talán azt a képkockát kihagyhatták volna, amikor Palpatine kancellárt mutatják, miközben Windu mester felteszi a kérdést: A sithek mesterét győzték vajon le, vagy a tanítványát. A nézők sem hülyék, így elég egyértelművé válik, ki is lehet a Sith Nagyúr. Amit még hiányoltam kicsit, az a karakterek mélyebb bemutatása, némelyikről ugyanis nem sok derül ki. A tatooin-i fogatversenyt pedig túlságosan elnyújtották, ami bár látványos, de egy idő után unalmassá válik. Jelentős pozitívumnak számít azonban a két robot, R2-D2 és C-3PO beleírása a történetbe; ők a humorforrás az ügyetlen Jar-Jar mellett.

    A cselekmény összességében tehát erősnek mondható; fő, hogy leköti az embert a történet. A látványvilágra meg abszolút nem lehet panasz. Egyszer mindenkinek ajánlom megnézésre, de nem csak kimondottan ezek miatt. Nézzük meg a szereplőket is kicsit közelebbről.

    Cselekmény: 10/7

    Karakterek

    Obi-Wann Kenobi: Megfontolt, higgadt, de ugyanakkor határozott fiatal tanítvány, aki szentül hisz a Jedi Rend tanításaiban. Képességei fejlődőben vannak, jól vív. A filmben azonban nem a legizgalmasabb karakter, a látványos fénykardozásától eltekintve nem marad emlékezetes szereplő, főleg, mivel semmit sem tudunk meg róla, a múltjáról, érzéseiről, kudarcairól, sikereiről egyszóval semmiről. Nyilván minden nem férhet bele a filmbe, de ez akkor is kevés.

    10/5

    Qui-Gonn Jinn: A bölcs mesterbe már több érzelem szorult, valahogy életszerűbb az egész karakter. Kiváló kardforgató ő is, de talán egy "Jedi mestertől" nagyobb erőt, karakteresebb kiállást várhatnánk. Például ott van a Tanácsban is helyet foglaló Windu mester. Egy mesternek ilyennek kellene lennie véleményem szerint. Másrészről viszont Qui-Gonnon lehet érezni valami felsőbbséget, mintha ő hihetetlenül előrelátó, tapasztalt lenne, ez meghatározza az egész szereplőt, akit alakít. Kicsit hasonlít a nagy Yoda mesterre, az SW univerzum leghatalmasabb Jedijére. Róla se sok mindent tudni, de nála ez valahogy nem számít, mert mégis van mondanivalója a karakterének.

    10/7

    Padme Amidala: A Naboo bolygó királynője, határozott, felelősségteljes, cseles, és nem utolsó sorban csinos is persze. Nagy húzókaraktere a filmnek, továbbá az őt megformáló Natalie Portman sem utolsó színésznő. A szereplő legfőbb erénye, hogy minden helyzetben feltalálja magát, legyen szó diplomáciáról, harcról, stratégiáról. Jobban örültem volna, ha az ő múltjáról is kiderült volna valami, de a döntései, párbeszédei alapján teljesen megismerhető. A film egyik stabil pontja.

    10/9

    Anakin Skywalker: A legenda. A Star Wars főszereplője, aki később a Darth Vader nevet viseli majd. Itt egyelőre még gyerekként mutatkozik be. Tehetséges, jószívű, tudatlan, de határozott célja hogy segítsen az embereken. Nekem átlagos szereplőnek tűnik, még az átlagon felüli képességeivel is.

    10/7

    Jar-Jar Binks:  Több fórumot és kritikát is olvastam, ahol lehurrogják ezt a karaktert, mégpedig azért, mert nem méltó az ügyetlenkedése az SW univerzumához, fölösleges karakter stb. Én úgy vélem, egy filmben kiemelkedően fontos tényező a hangulat. Márpedig a kellemes és vicces hangulathoz a filmben egyértelműen Jar-Jar szereplése is hozzátesz, nem is kis mértékben. Még a komolyabb sztori ellenére is. Sőt talán pont ezért olyan jó, mert mire elegünk lenne a pátoszi, fennkölt hangulatból, Jar-Jar dob valami idióta beszólást, és röhöghetünk egy jót. A szinkronhangjáért meg külön piros pont.

    10/10

    C-3PO és R2-D2: A csillagok háborújából már jól ismert két droid is a lazább hangulatért felelős, persze nem kimondottan vicces, de több szempontból is fontos szereplők. Például azért is, mert sokszor húzzák ki a főszereplők hátsóját a bajból. Na meg persze sokak szemében nincs Star Wars a két robot nélkül. Összenőttek ezzel a történettel. És ez így is fog maradni.

    10/8

    Darth Maul: Semmit nem tudunk meg róla. Lényegében csak egy bosszúszomjas báb a filmben, aki szétkardozza az agyát. És bele is hal (bocs a spoilerért). Jó vívó, kemény sith, de Obi-Wan keményebb. Ennyit tudunk róla.

    10/3

    Palpatine főkancellár: A Köztársaság vezetője lesz, aki eltökélt abban, hogy a beszédet végre tettek kövessék. Segíteni próbál Amidala királynőnek, persze valójában igencsak más tervei (is) vannak. Rejtélyesnek nem mondható karakter, de az előbb-utóbb lejön a nézőnek, hogy nincs vele minden rendben. Nem túl érdekes szereplő ebben az epizódban.

    10/5

    Mellékszereplők: Schmi Skywalker, Watto, Sio Bibble, Panaka kapitány, Gunray helytartó

    Helyszínek

    Naboo: Egy nagyrészt vízzel borított bolygó, ezenkívül füves sztyeppék, mezők borítják. Naboo népe egyszerű, békeszerető emberekből áll. Szép helyszín.

    Tatooine: Sivatagos bolygó, jó pár településsel. Nincs a galaxis középpontjában. Egyszerű, szegény emberek lakják, ezenkívül a fogatverseny-fogadások és szerencsejátékok fontos színhelye. Egy űrkikötő; rengeteg nép megfordul itt.

    Coruscant: Az egész bolygó egy nagy város. A Köztársaság szíve. Nekem nem tűnt nagy számnak, de a történet szempontjából fontos. Mindenesetre a kivitelezés pazar.

    Kereskedelmi Föderáció flottája: Velük szövetkezett a Sith nagyúr, hogy szítsanak háborút a Naboo-n és fogják el  a királynőt. Az ő hajójukon is zajlik pár fontos esemény.

    Gunga: A Naboo bolygó felszíne alatt, a vízben élnek a Gunganek, akik egy bennszülött nép. A filmben fontos szerepük van. Maga a Gungan város sok összefüggő és pompázatosan kivilágított, díszes "szuperbuborékra" emlékezteti a nézőt. Nagyon látványos, meg kell hagyni.Gunga.jpg

    Jedi-templom: A Jedi Tanács beszéli meg itt a teendőit, és tartja így fenn a békét. Legalábbis próbálja, amíg ki nem csúszik a kezükből a dolog. Maga a helyszín egy nagy épület Coruscant hatalmas városában. A Tanácsterem egy hatalmas kör alakú szoba valahol a 263. emelt környékén. Szóval jó magasan.

    A helyszínekre panaszunk sem lehet, változatosak, igényesek a díszletek is.

    Itt megemlíteném még a kimagasló filmzenét, amely John Williams munkáját dícséri.

    10/10

    Ideológia, filozófia:

    Barátságról, összetartásról, kitartásról nagyon sok film szól, szinte mindegyik hátterében megtalálhatóak ezek a tényezők. Ebben a történetben mégis van egy fontos dolog, amit ezeken kívül ki lehet emelni. Ez pedig a rejtélyes "Erő" ami mindent mozgásban tart, átsző. Nyilván a különleges Jedi képességek is ennek köszönhetőek, de ez már a mese részéhez tartozik. Ettől eltekintve azonban párhuzamot mutat a dolog a mi valóságunkkal, ahol, ha kitartóak vagyunk, hiszünk valamiben, akkor "velünk van az erő". Ez elég sablonosan hangzik, továbbá lerágott csontnak, elismerem, de rengeteg - nem csak gyereknek - embernek ad motivációt arra, hogy csinálja végig amit szeret, amiben hisz. Ha egy mű ilyenre képes (vagy még inkább maga a világ, amiben a mű játszódik) akkor az jelzi, hogy a történet írója burkoltan, jó sztorival, látvánnyal, poénokkal, de célba juttatta üzenetét, felfogását. Nekem ezen tényezők miatt is számít alapműnek maga a Star Wars.

    10/10

    Összegzés

    A Star Wars első része, ha maga az első rész nem is alapvető filmtörténeti mű, de mindenkinek kötelező, aki szereti az effajta történeteket, a látványos, igényes kivitelezést és a humoros, de eposzi cselekményt. Csak ajánlani tudom!

    10/9

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr354571942

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása