HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 08: A Kocka (1997)

    Skywalker91 2013.04.07. 19:54

    KATEGÓRIA: Horror, sci-fi

    Bevezető

    A Kocka. Az egyik legeredetibb horror, amit valaha kitaláltak és megfilmesítettek. Tették ezt nagyon hatásosan, persze kompromisszumokkal. Kevés olyan film van ugyanis, amelynek "se eleje, se vége" mégis élvezetes és nézhető marad, a kerettörténet kialakítását pedig a néző képzeletére bízza.

    Cselekmény

    Mai filmünk igencsak megosztó alkotás. Többségében pozitív elbírálást kapott, jó véleményeket, mégsem jön be mindenkinek az elvontsága miatt. Már maga a cselekmény is elvont ugyanis, ám sikerült úgy formálni az egészet, hogy erre a másfél órára lekösse a nagyérdeműt.

    A Kocka hat különböző korú és foglalkozású emberről szól, akik csapdába esnek egy szürreális, kocka alakú termekből álló börtönben. Hogy a létesítménynek mi a célja, van-e célja egyáltalán, azt senki sem tudja, azt viszont, hogy életveszélyes hely, hamarosan megtapasztalják. Némelyik teremben halálos csapdák várják őket, és amíg nem fejtik meg, melyik helység rejt ilyet, és melyik biztonságos, kevés esélyük van a túlélésre.kocka1.png

    Adott egy pszichológus nő, egy rendőr, egy matematikus, egy börtönviselt ember, egy építész és egy autista felnőtt. Bizonyos ideig együtt próbálják túlélni a túlélhetetlent, habár még egymást sem ismerik igazán. Mint említettem, a történet elejéről, a szereplőkről nem sokat lehet tudni. Néhány csapda elkerülése - vagy halálos elsülése után - a matek tagozatos lány, Leaven rájön, hogy a kocka alakú szobákat összekötő kis járatok falára számokat véstek, és néhány különleges tulajdonságú számmal jelölt terem rejti a csapdákat. Ezek után tudatosan próbálnak meg haladni, egyre több embert veszítve el mégis, de nemcsak a halálos hely miatt, hanem a kiszámíthatatlan emberi tulajdonság miatt is.

    A csapat megmaradt tagjai végül megfejtik a Kockából vezető kiutat: egy forgó, 26*26*26 szobás érthetetlen célú létesítménybe kerültek, ahonnan csupán egy darab összekötő, liftként működő kockaszoba jelentheti a szabadulást. De vajon sikerül-e elérniük időben? Vagy várhatnak étlen-szomjan, amíg a Kocka egy újabb teljes fordulatot megtesz?kocka4.jpg

    Bármilyen meglepő - vagy pont kiszámítható? - az emberi viselkedés fog pontot tenni a történet végére. Illetve inkább a cselekmény végére, a film végeztével ugyanis több kérdésünk lesz, mint előtte volt...

    10/9

    Karakterek

    Leaven: Fiatal, csinos, matek tagozatos iskoláslány, jórészt ő fejti meg a kiutat a kockából. Kissé naiv, de jóakaratú; ha a hely valóban egy börtönként funkcionál, akkor bakot lőttek az elfogásával. Sokkal valószínűbb azonban, hogy egy embertelen kísérletről van szó. De vajon kik finanszírozzák ezt az egészet?

    10/8kocka3.jpg

    Holloway: Középkorú pszichológusnőt alakít, aki jó emberismerő; többször összevitatkozik a tapasztalt rendőrrel, Quentinnel. Teszi ezt rosszul, majd meglátjuk, miért is.

    10/7

    Worth: Csendes, antiszociális és eléggé pesszimista ember. Később kiderül, szerepe volt a létesítmény építésében. Legvégül mégis ő fog kitartani a legtovább ezen a pokoli helyen. Itt kiemelném a színészt is, David Hewlett-et, aki később a nagy sikerű Csillagkapu: Atlantisz című sci-fi sorozatban játszik főszerepet. Ez az egyik jelentősebb filmje, amiben hírnevet szerez.

    10/9

    Quentin: Erőszakos, kissé pszichopata ex-rendőr. Az idő múlásával egyre kiszámíthatatlanabb és vadabb lesz. Tipikus bunkó kemény legény, gyilkos hajlamokkal. Az arcjátékára érdemes odafigyelni, jó az alakítás.

    10/8

    Kazan: Egy autista, szellemi fogyatékos férfi, akinek vajmi kevés esélye van a túlélésre. Rendkívül idegesítő karakter, bár hiteles a szerepjáték.

    10/9

    Helyszín

    Nem meglepő, ha azt mondom, hogy a Kocka. Különböző színű, ugyanakkora térfogatú helységek, 26 egység hosszúságú oldalakkal. Tele csapdákkal, és egy idő után holttestekkel is. Kissé beteg, így azonban kétségkívül eredeti elgondolás. Nincs értelme lepontozni, hiszen az egész film itt játszódik.kocka6.png

    Ideológia, filozófia

    Na, az van dögivel. Több a kérdés a filmben, mint a válasz, az biztos. Adott egy helyzet: különböző kvalitású és gondolkodású emberek kerülnek össze egy futurisztikus, kegyetlen börtönben. Leginkább az a kérdés, hogyan dolgoznak össze, mi a célja ennek a helynek, miért is kerültek ők oda? Hogyan élhetik túl, hogy juthatnának ki? Bár sci-fi horrorról van szó, jócskán megtalálható a lélekrajz is a műben, továbbá finoman, szarkasztikusan érzékeltetik az emberek kitartását ugyanúgy, mint állatiasságát.

    10/10

    Összegzés

    Érdemes adni egy esélyt a filmnek, még ha kissé érdekes is a sztori. Mindenképpen egy megosztó alkotásról van szó; mind cselekményben, mind ötletben. Személy szerint csak ajánlani tudom minden hibájával együtt is.

    10/8

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr15067856

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása