HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 06: Harry Potter és a Bölcsek Köve (2001)

    Skywalker91 2013.01.31. 20:48

    KATEGÓRIA: Fantasy, kaland, dráma

    Bevezető

    Harry Potter, az ifjú varázslótanonc története már meghódította az egész világot: Joanne Kathleen Rowling megírta a könyvpiacon eddigi legnagyobb bevételt hozó regényfolyamot, így hát nem is szaporítom tovább a szót: nézzük, milyen filmek is készültek a történetből... kezdjük az elején, Chris Colombus Bölcsek Kövéjével.

    Cselekmény 1. rész

    A fiú, aki túlélte minden idők legnagyobb sötét varázslójának a gyilkos átkát, egy undok mugli (varázserővel nem rendelkező ember) házaspárnál, és azok gyerekével nő fel. Harry Pottert különös jelenségek kísérik, ha dühös vagy épp megrázkódtatás éri. Nagybátyja és nagynénje, akik nevelik megkeserítik élete minden napját. Egy nap azonban furcsa levél érkezik neki, és nevelőszüleinek látszólag céljukká válik, hogy a levelet - amely később több száz példányban érkezik a házba - Harry ne kaparinthassa meg. A hajsza a kéretlen levelek ellen odáig fajul, hogy Harry nagybácsija, Vernon Dursley egy ócska viskót bérel ki családja számára, arra számítván, hogy ott nem érik útól őket a furcsa postások, a falkákban repülő baglyok.

    Hát a baglyok nem is, a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző vadőrje viszont annál inkább. A termetes - mint később kiderül - félóriás azt a feladatot kapta, hogy vigye el Harryt mindenáron oda, ahová tartozik: a varázslók világába. Bár Harry először kétkedve fogadja származása nem mindennapi történetét, végül az események folytán (az Abszol Úton való varázstárgyak vásárlása, a 9 és 3/4-ik vágány furcsa megközelítési módja és a Roxfort Expresszen való utazás és még sorolhatnánk) kénytelen ráébredni: ő a mágia világában egy valóságos hős, akiért szülei az életüket adták.

    A hírnév ugyanakkor barátokkal, csodálókkal, de ellenségekkel is jár. Hamar kiderül, hogy a rengeteg kedves ember mellett akadnak olyanok is, akik nem csípik hősünket már látatlanba sem.

    A sztori szempontjából fontos hát megismernünk pár kulcsszereplőt, így a cselekmény részletezését a karakterek bemutatása után folytatom.hp1a.jpg

    Karakterek

    Harry Potter: A főszereplő. Kissé félénk, de jószívű ember hatalmas varázserővel és egy villám alakú sebhellyel, amely az őt ért halálos átok alatt keletkezett. Szülei életébe került, de megmenekült a sötét varázslótól, aki rátámadt 1 éves korában. Számtalan rejtély kapcsolódik hozzá, amelyekkel a további részekben folyamatosan szembesülünk majd. Daniel Radcliffe alakítja Potter figuráját mind a 7 rész (8 mozifilm) alatt.

    10/8

    Albus (P. W. B.) Dumbledore, hadd ne írjam ki a teljes nevét: Ő a legnagyobb mágus a történetben. A jó oldalon álló legnagyobb mágus legalábbis. Furcsa szokások, nagy varázserő és tudás, rengeteg szeretet és empátia. Persze ő sem hibátlan, de ez jóval később derül csak ki. Az első két részben Richard Harris alakítja őt.

    10/10

    Ronald Weasley: Harry legjobb barátja a Roxfortban terjedelmes családjával (Weasley ikrek, bátyák, anyuka, apuka) együtt. Kissé ügyetlen, és nem annyira tehetséges mint Harry, mivel bátyái árnyékában telt az élete. Azonban megbízható és jó barát. Ruper Grint játssza a szerepét.

    10/6

    Hermione Granger: Harry másik legjobb barátja, az idegesítően tudálékos, de jószívű és valóban borzasztóan eszes - itt még - kislány. Csak egy veszélyes troll legyőzése után hagy fel a marakodással és lesz jóban Harryvel és Ronnal. A bájos Emma Watson alakítja őt mindvégig.

    10/9hp1b.jpg

    Hagrid: A jókedvű óriás a történetben, aki a Roxfort kulcs- és háztájőrzője. Harryvel, Ronnal és Hermionéval mindvégig jóban van, és próbál segíteni nekik amiben tud. Robbie Coltrane alakítja.

    10/9

    Minerva McGalagony: A Griffendél (Roxfort négy házából az egyik) vezető tanára, aki átváltoztatástant tanít, és nem mellesleg igazgatóhelyettes is. Szigorú, de jóakaratú. Maggie Smith.

    10/8

    Perselus Piton: Alan Rickman alakítja a Mardekáros Piton bájitaltan professzort. Valamilyen ismeretlen okból ki nem állhatja Harry Pottert, és borsot tör az orra alá, ahol tud. Az "utáljuk Harryt" klubba tartozik még egy Draco Malfoy nevezetű egyén is, aki szintén a Mardekárt gazdagítja undok, ravasz és lekicsinylő stílusával. Őt Tom Felton játssza.

    10/9 és 10/5

    Dursley család, Mógus professzor és a többi diák: Mógus egy dadogós tanár, aki sötét varázslatok kivédését tanít. Furcsa kinézetéhez egy nagy lila turbán járul hozzá. A Dursley családnál pedig Harry nevelkedik 11 éves koráig. Néhány diák még szerepet kapott a történetben, később fontosabbak lesznek: Neville Longbottom, az ügyetlen fiúcska, Crak és Monstro, Draco csatlósai és még páran.

    10/7

    Cselekmény 2. rész

    Felvéve tehát ismét a fonalat: Harry és barátai megérkeznek a Roxfortba, ahol egy ezer fős sereg is jól lakna a tanévnyitó lakomán, nem az a pár száz diák, akik a Nagyterem fényét gazdagítják. Dumbledore beszéde és intelmei után (a 3. emeleti folyosó tiltott, csakúgy mint a kinti erdő a Tiltott Rengeteg) és a Roxfort házaiba való besorolás után Harryék elfoglalják ágyaikat a hálótermekben. (A besorolást a házakba egy beszélő süveg végzi, ami Griffendél, Mardekár, Hollóhát és Hugrabug csapatába sorolja az embereket tulajdonságaik alapján - Harry és barátai Griffendélesek lesznek)hp1e.jpg

    Másnap kezdődnek a varázstan órák többek közt Bájitaltannal, Átváltoztatástannal, Bűbájtannal, Sötét Varázslatok Kivédésével stb. Harry a hónapok folyamán jobban megismerkedik a Roxfort trükkös folyosóival és lépcsőivel, na meg a hozzá hasonló varázslótanoncokkal. Egy Draco által kirobbantott incidens miatt bekerül a Griffendél Kviddics csapatába is - ez lenne a varázslók kedvenc sportja, 4 labdával és repülő seprűkkel.

    A sulis élet itt tehát felettébb varázslatos, igencsak ötletes a világ kivitelezése is a filmben... van azonban magja is a történetnek: a három jó barát nyomozni kezd, mivel a varázslók bankjából eltűnt egy fontos csomag... illetve eltűnt volna, ha Hagrid és Harry nem hozzák el azt a valamit a Roxfortba még utazásuk előtt. Hamarosan elkezdik sejteni, hogy az a valami van a Roxfort tiltott folyosóján lévő termek alatt. Nem sokkal később az is kiderül, hogy a Bölcsek Kövéről van szó, amely mindent arannyá változtat, továbbá örök életet biztosít a kőből kinyerhető elixír fogyasztójának.

    Valaki a tanári karból megkísérli ellopni a tárgyat, így Harryék joggal gondolhatják, hogy a kő védelemre szorul. Amikor már Dumbledore is elhagyja az iskolát, Harry, Ron és Hermione döntenek: megállítják a tanárt, aki sejtésük szerint a halhatatlanságra vágyik.

    Az éjszaka folyamán kiosonnak Harry Láthatatlanná tévő köpenyében (ezt karácsonyra kapta egy ismeretlen feladótól) és egy sor furfangos, a követ védő akadályon vágják át magukat, hogy véghez vihessék tervüket. Az út végén azonban hatalmas és halálosan veszélyes meglepetés fogadja Harry Pottert...

    10/8

    Helyszínek

    A történet Nagy-Britanniában és Skócia területén játszódik.

    Little Whinging: Egy kis község. Harry 11 éves koráig a Privet Drive 4. szám alatt lakik. Átlagos családi ház rendezett kerttel és rendmániás tulajdonosokkal.

    Abszol Út: A varázslók "piaca"; az a hely, ahol a szükséges varázstárgyakat, pálcákat, seprűket, könyveket és kellékeket be lehet szerezni. Ezenkívül mindenféle mágiához közel álló állatok is kaphatók itt. A Gringotts, a varázslók bankja szintén itt van.

    9 és 3/4-ik vágány: Londonban a 9. és 10. vágány közti falon keresztül érhető el a mágikus képességekkel rendelkező egyének számára. Innen indul a Roxfort Expressz.hp1c.jpg

    Roxfort: Egy hatalmas kastély, ahol az ifjú varázsló és boszorkány tanoncokat képzik. Saját erdővel, hatalmas tornyokkal és rengeteg lépcsővel, folyosóval, termekkel. A filmben pazarul lett megjelenítve, a látványvilág magas színvonalú, továbbá a vizuális effektek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy életre kelhessen a varázslat a mozivásznon és a képernyőkön.

    Érdemes a magas minőségű zenét is megemlíteni, amely John Williams érdeme.

    10/10

    Ideológia, filozófia

    A történet alapjában véve egy nagy mese tele varázslattal. Rengeteg szereplőt, tárgyat Rowling a mesék alapján írt bele a történetébe, de régi legendákból is merített, célzok itt például a Bölcsek Kövére. Régen az alkimisták szerettek volna elkészíteni egy olyan tárgyat, amely örök fiatalságot ad, továbbá bármilyen anyagot arannyá változtat. Hittek abban, hogy ez lehetséges, ma már azonban tudjuk ennek az ellenkezőjét.

    A mű filozófiájában leginkább a jó és a rossz harca nyer teret, ami majdnem minden fantasztikus alkotásban megtalálható, mindezt azonban nyakon önti nekünk Rowling egy csodálatosan felépített mesevilággal. Sikerült azt is elérnie, hogy szerte a világban sok ezer gyerek és felnőtt szeresse meg az olvasást és lássák meg annak az örömét.

    10/8hp1d.jpg 

    Összegzés

    Végeredményben tehát egy kimagasló történetről van szó, bár az első egynéhány rész inkább mese, mint fantasztikus történet, így a további részekkel egybevetve törés érezhető a történet hangulatvilágában: egyre komolyabb és sötétebb lesz a cselekmény. Hogy ez pozitívum vagy negatívum, döntse el mindenki maga.

    10/8

    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr555051509

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása