HTML

Leírás

Ez a blog filmekkel és - később majd - sorozatokkal foglalkozik. Amatőr film-és sorozatkritikákat írok, a kedves látogató számára is publikus és szórakoztató írásokat próbálok közölni. Szabadidőmben, hobbi szinten írogatok amikor éppen nem egyetemi vagy egyéb teendőimet végzem. Jó böngészést, olvasgatást! :)

HTML doboz

Friss topikok

Címkék

    Filmkritika 05: A sziget (2005)

    Skywalker91 2013.01.29. 17:19

    KATEGÓRIA: Akciókalandfilm, sci-fi

    Bevezető

    Kalandozzunk el kicsit az akciókalandfilmek világába, egészen pontosan a Szigetre. Mint az ki fog derülni, maga a sziget csak átvitt értelemben létezik, tehát ettől a filmtől ne azt várjuk, ami a híres sorozatban, a Lostban történt (csapatnyi túlélő egy ismeretlen szigeten reked). Szó van azonban dúsgazdag vállalkozó titkos földalatti létesítményéről, amelyben rabszolgasorban tartott... "emberek"... sínylődnek.

    A koncepció felettébb érdekes, kevés ilyen film van a nemzetközi palettán, mint amilyen ez is. A színészek játéka pazar, Michael Bay pedig kitűnően életre keltette a sztorit. Na de miről is van szó pontosan?

    Cselekmény

    Egy remek filmről, amelyre az akció, kaland és science fiction jelzők egyaránt illenek. A cselekmény egy furcsa, kaotikus álom után kezdődik, Lincoln 6 Echo-val.  Lincoln mindennapi életét éli egy utópisztikus létesítményben. Hófehér szoba hófehér falakkal, ággyal és bútorokkal, ruhákkal és cipőkkel. Kicsit földöntúli érzése támad az embernek, pedig nagyon is a Földön vagyunk, 2019-ben, egy "szennyeződés" után, amely kiirtotta az emberek nagy részét. Lincoln a maréknyi túlélő csoportot gazdagítja.

    A mindennapok elég rutinszerűek, kezdve a reggelitől a robotmunkán át az esti minimális szocializációig. Minden adott, hogy egészségesen élhessenek a túlélők. Lincolnnak azonban ez kevés. Kíváncsi természetére a létesítmény igazgatója, Merrick is felfigyel, és dönt, megfigyelés alatt tartja Lincolnt. A történet előrehaladtával azonban számunkra is furcsa dolgok derülnek ki (például tilos a fizikai kontaktus férfi és nő közt, az újabb túlélőket újra kell tanítani mindenre) és úgy érezzük, itt valami nem stimmel.island1.jpg

    Az itt élő embereknek egy céljuk van csupán: eljutni a Szigetre, az egyetlen fertőzésmentes helyre a Földön. Hogy ki mehet el a szigetre, egy úgynevezett sorsolási procedúrával választják ki, amely elvileg teljesen véletlenszerű.

    Főszereplőnket nagyon hajtja a kíváncsiság, mert úgy érzi valami hiányzik az életéből, és egyre inkább gyanakvóvá válik. Gondolatmenetébe bevonja Jordan 2 Deltát is, egy kedves szőke hajú lányt a szomszédos szektorból. A kíváncsiság és a véletlen folytán úgy alakul, hogy Lincoln szemtanúja lesz, amint az egyik "nyertest" a Szigetre való utaztatás helyett a halálba küldenek egy altatóinjekcióval.

    A néző közben kezd ráébredni, hogy az eddigi helyszín egy furcsa klónozó üzem, amely a klónokat termékekként tartja számon, mintegy életbiztosításként a gazdag ügyfelek számára.island3.jpeg

    Beindul hát hősünk alapvető ösztöne, és a túlélés érdekében menekülni akar minél messzebb az "otthonától". Terveibe Jordant is beavatja, így együtt szöknek meg a létesítményből. Sivatagos pusztaság és egy hosszú főút várja hőseinket, miután kiszabadulnak föld alatti börtönükből. Nemsokkal később segítséget is kapnak a kinti élethez az egyik üzembéli karbantartótól, így megpróbálnak minél messzebb menekülni egy olyan - nagyon is élő - világban, amiről semmit sem tudnak. A nyakukon a Klónozó Kft által felbérelt ügynökök tömkelege, probléma viszont egy szál se, Lincoln ugyanis elkezd emlékezni "életére". Meglátogatja megrendelőjét, aki hajszál pontosan ugyanúgy néz ki mint ő, bár azt még nem sejti, hogy gyilkos indulatok motoszkálnak eredetije fejében.

    Egy pár autós üldözés, városrombolás és megtévesztéses lövöldözés után Lincolnt és Jordant már csak egy dolog vezérli: tönkretenni a gyárat, amely az életre kelt klónokat embertelen módon termékekként kezeli.

    10/9

    Karakterek

    Lincoln 6 Echo: A Ewan McGregor által életre keltett karakter határozott és örökösen kíváncsi. Veszélytelennek látszik, ám ez csak film negyedéig marad érvényben. Lévén hogy akció-kalandfilmről van szó, hősünk gyorsan elsajátítja az önvédelem és lövöldözés sajátosságait. Profi színész, hiteles Lincoln.

    10/9

    Jordan 2 Delta: Scarlett Johansson színésznő játssza a női főszereplőnket. Nekem úgy tűnt, ez a karakter nem rendelkezik túl sok egyéniséggel, erről persze nem a színésznő tehet. Sőt, Scarlett nagyon is jól játssza a bájos, de időnként nem túl izgalmas Jordant. Több életet és háttértörténetet is vihettek volna a karakterbe, de egye fene, az élményt nem rontja le.

    10/7island4_1.jpg

    Merrick: Sean Bean játssza Merrick igazgatót, a létesítmény vezetőjét. Ő az a csendes gonosz, akit csak a profit érdekel. Nyilván kellett, hogy legyen valami mozgatórugója a sztorinak, és ő lett a történet főgonosza, akit le kell győzni. Nagyon sok szerepet nem kapott Sean Bean, de a meglévőket hitelesen adja elő a nézőnek.

    10/8

    McCord és Albert Laurent: Két olyan karakter, akikről az események folyamán derül ki, hogy melyik oldalon is állnak. McCord segít beilleszkedni a két szökött klónnak, amiért később az életével fizet, Laurent pedig a jólelkű katona, aki a végén Lincolnék oldalára áll. Két különböző stílusú, jól kitalált karakter, bár McCord valamivel érdekesebb, talán a stílusa miatt (kedvenc pillanatom, amikor megmutatja Lincolnéknak a kreditkártyát: "És ez az az eszköz, amit soha nem adunk oda a nőknek")

    10/8

    Helyszínek

    A klónozó létesítmény: Igazán futurisztikusra sikerült; legyen szó a berendezésről, a 3D-s kivetítőkről, a TV-s liftről vagy a szórakozóhelyről. No és a fehér szín dominál mindenhol. Gondolom, effektelés előtt még nem így nézett ki a  hely, mint a képernyőn, de összhatását tekintve szépen meg lett csinálva.

    Egyéb: Egyéb alatt falusi kocsmát, nagyvárost és csili-vili ingatlanokat értek. Semmi extra tehát, mégis örülök, hogy ez a film több helyszínt is bemutatott, nem az a tipikus egyszobás sci-fi akció lett belőle, ami lehetett volna.

    A zene a helyén van, kellően sci-fis, és akciós, hol lágyabb, hogy pörgősebb tempóban szól.

    10/8

    Ideológia, filozófia

    A Sziget több erkölcsi-filozófiai kérdést is feszeget, elsősorban az emberi klónozással kapcsolatban. Egy élő klón valóban értelmes lehet/lesz majd, fog érezni, megtalálhatóak lesznek benne tapasztalataink, emlékeink? Vagy csupán termékekként fogunk/kell rájuk tekinteni?

    Mindkét oldal mellett lehet felsorakoztatni érveket és ellenérveket, ugyanis - bár gonosz dolognak tűnhet - a klónozás egy alternatív megoldás lehet azoknak az embereknek, akik szervdonorra várnának, és így, felhasználva saját klónjukat, tovább élhetnének. Persze bizonyára humánusabb lenne akkor már csak szerveket "termeszteni".

    Nos, mindenesetre izgalmas témákat feszeget a film.

    10/9island2.jpg

    Összegzés

    Ötletes darab, és bár bizonyára tudna az ember hibákat keresni benne, nincs szükség rá, mert magával ragadó, kellően intelligens és szórakoztató. Szerencsére nem is túl durván van bemutatva a történet, így az alsóbb korosztálynak is nézhető és emészthető film kerül az asztalra.

    10/9


    Port és IMDB linkek:

    Port

    IMDB

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://hypercube.blog.hu/api/trackback/id/tr304715735

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása